מרחבא
מרחבא
קציר ואום אלקוטוף – שני יישובים במרחב מנשה, האחד יהודי והשני ערבי, שונים אך דומים.
שניהם קטנים, חולשים על נוף מרהיב ולא מוכר, ובהם תושבים אכפתיים, הפועלים לעשייה מתמדת עם הקהילות השכנות. חוויית אירוח אותנטית בשני היישובים, בשני בתים מיוחדים הפותחים לנו את שעריהם ומספרים את סיפורם.
קטגוריות: סיור מודרך, אמנות, טבע, חיים משותפים
תיאור היום:
נפתח את היום בקציר – יישוב קהילתי על מרומי הר אמיר, בבית על הוואדי – ביתם הייחודי של הזוג טל רז ונעם זמיר המשמש גם כמרחב לאירוח, מפגש וסיפור.
נטייל בשבילי משעול הציפור – פרויקט קהילתי-התנדבותי של תושבי קציר, וניהנה מתצפיות נוף מרהיבות, טבע והרבה שקט ושלווה.
נסיים באום אל קוטוף, כפר מוסלמי קטן ושלו, שם נפגוש את עבדאלרחים קבהא, מוותיקי הכפר, ונבקר במוזיאון קטן ומרתק ובו אוסף חפצים מרשים שאסף קבהא במשך שנים ומשקף את הפולקלור המוסלמי של תושבי הכפרים.
תחנה 1 : הבית על הואדי, קציר
ביתם של משפחת רז ביישוב היפהפה קציר שעל מרומי הר אמיר, הוא גם מוזיאון קטן ומרתק: טל - מורת דרך, צורפת ויזמית חברתית ובן זוגה נעם – נגר אומן המפסל בעץ ממוחזר, עיצבו ובנו במו ידיהם בית עץ מיוחד במינו. את הבית מקשטות גם יצירות של שאר בני המשפחה שכולם אמנים.
המרחב הפרטי של משפחת רז הוא גם מרחב אירוח הפתוח לכל. על כוס תה ועוגה נשמע את סיפורם של הבית והמשפחה, השלובים בחיי קהילה ועשייה ייחודיים ליישוב קציר וליישובים הערביים השכנים לו.
משך הביקור כשעה ורבע.
תחנה 2 : משעול הציפור, קציר
נוף עוצר נשימה, שבשבות ופעמון רוח, והרבה שקט מחכים לנו במשעול הציפור בקציר. נטייל בשבילים שהוכשרו על ידי מתנדבים תושבי היישוב, כדי להנגיש את הטבע כמרחב טיול ופנאי לתושבים ותיירים כאחד.
נלך לאורך השבילים, פינות המרגוע, ניהנה מהנוף סביבנו ונבקר במערה שהוכשרה כמקום התכנסות למפגשים חברתיים בטבע.
תחנה 3: המוזיאון למורשת האסלאם, אום אלקוטוף
מעל העיר חריש שוכן כפר מוסלמי קטן ושלו, המשקיף על נוף משגע מהרי השומרון ועד הים. צמוד למסגד הכפר גר עבדאלרחים קבהא, המכונה אבו חאלד, מוותיקי הכפר ומפעיליו המרכזיים.
אבו חאלד, המחובר עד נימי נפשו לפולקלור ולתרבות הערבית, הקים מוזיאון קטן, עשיר בחפצים המשקפים את ההווי המוסלמי העתיק של תושבי הכפרים בואדי ערה. אפשר למצוא שם טאבון עתיק מחוואר, נוד מים מסורתי, כלים חקלאיים, כלי בישול של פעם, ארגז נדוניה מקושט, לבוש מסורתי ועוד רבים אחרים.
על כוס קפה בחצר ביתו יספר לנו אבו חאלד על הכפר ואנשיו. ניכנס למוזיאון ועד מהרה נישאב למסע מרתק בזמן, בתיבול הסבריו העשירים, הממחישים את החיבור העז בין שתי שפות ותרבויות שכנות.
משך הביקור כשעה ורבע